Bijna bij Bali

Bijna bij Bali.
Onze eta (estimated time of arrival) is maandag 14 dec ergens in de middag!

Geen wind. 10.39 u en de zee is vlak met een lichte lange deining, we verstoren de stille warme wateren van het Lombokbasin met ons motorgeluid. Het is 34 graden binnen en dat zal zeker oplopen tot 36 graden.

Vorige week vrijdag 4 december vertrokken we uit Darwin. We hadden de woensdag eind van de dag onze cruising permit ontvangen!
We hadden de boodschappen aan boord gezeuld, de was gedaan en afscheid genomen van de paar mensen waar we mee in contact waren gekomen.
Dirk (eigenlijk Derek), onze buurman die de Tinkerbel had gered toen ze los kwam van de mooring, heeft Sinterklaas (Jan) en pietjes (Luna en Nika) nog een bezoekje gebracht met wat cadeautjes met gedichtjes uit de zak. Hij had rond zijn 10e in Nederland gewoond en kan nog steeds Nederlands praten. Het klinkt als een soort oud Nederlandsch! Maar heel grappig. Dirk is een man met vele avonturen, waar hij ook graag over verteld. Ook geeft hij dan wijze lessen en je kan niets anders doen dan luisteren naar zijn verhalen. Wat een bijzondere man en wat een leven. We hopen hem nog te verwelkomen in Nederland.
Ook hebben we afscheid genomen van een jong stel uit Nieuw Zeeland, Phoebe en Ben. Zij zijn opstappers bij de Australische schipper Paul uit Cairns en wachtten ook op hun cruising permit voor Indonesie. Phoebe en Ben zijn al meer dan een jaar aan het reizen en hebben Australie rongetourd en willen verder via Asie over land naar Londen hiken. Wat een avontuur.
We hebben ons afgemeld bij de bibliotheek, waar een Nederlandse vrouw werkt die 18 jaar geleden naar Australie was gegaan om te gaan rondreizen en is gebleven. We hebben die vrijdag helaas het optreden van Tracey Bunn moeten missen. Nika had haar graag nog gezien, wat ze is enorme fan van haar. We luisteren zeer vaak naar haar CD die Nika heeft gekocht. šŸ˜‰

We lieten de donkere luchten van het onweer achter ons en waren blij richting Bali te gaan.
Ik met een flinke hoest en verkoudheid, waarschijnlijk van de airco in de bib, maar wij allen vol goede moed. Eindelijk trossen los en gaan.

De tweede dag hebben we natuurlijk Sinterklaasavond gevierd. Natuurlijk kostte het nog even moeite om alles af te krijgen, maar ik on toch niet goed slapen en heb alles ’s nachts gedaan. Luna en Nika waren tevreden met de cadeautjes en we hebben flink gelachen.

De eerste dagen hebben we al flink gemotord. We wilden in elk geval de Timor zee oversteken en onder de kust van Timor uitkomen zodat we misschien gebruik konden maken van landwind, want dat we weinig wind zouden hebben dat wisten we wel van de voorspellingen.
In elk geval gaf het een rustig gevoel dat we ook geen cyclonen hoefden te verwachten! We waren inmiddels wel ruim in het cycloon seizoen beland dat officieel vanaf 1 november gestart was. Overal zag je posters met waarschuwingen en wat te doen bij een cycloon.
Gelukkig wisten we dat de kansen op cyclonen pas in januari groter zouden worden, maar toch je zal er maar een vroegertje bij hebben zitten en met El Nino weet je het al helemaal niet. Het weer in Darwin is warmer dan normaal, de water temperatuur is hoger dan normaal en dat heeft allemaal weer z’n effecten. In de Pacific zijn er al cyclonen en stormen actief dus daar is het seizoen al geopend.

Luna en Nika lezen de eboeken die Luna voor haar verjaardag heeft gekregen en kijken veel films. School is een uitdaging met deze hitte. Misschien dat we ons rime om moeten gooien. We gaan nu redelijk laat slapen, omdat het beste gedeelte van de dag is.
Vroeg opstaan zou wel erg vroeg opstaan betekenen, want als de zon eenmaal op is dan is het al snel te warm. Misschien lukt het als we de klok 1,5 uur terug hebben gezet, want we schuiven weer wat op in tijd. We komen dichterbij!
Dus overdag puffen we de dag door in onze onderbroek. Als de zon weg is ademenen we weer beter. We hebben een tonijntje gevangen en de kinderen en ik hebben gesmuld van de sushi. Vandaag hebben we de Indonesische vlag gemaakt. Rood en wit dus dat was simpel. We hebben ook mooie gesprekken, meestal in de avond als we even op het voordek zitten. Gesprekken over thuis, over school, over alles! Wel mooi dat we daar volop de tijd voor hebben. ’s Nachts hebben we prachtige sterren nachten en bezoekjes van dolfijnen. Af en toe krijgen we wat verkoeling van een regenbui, heerlijk. Het onweer zien we ’s nachts op afstand boven het land en soms ook op zee. Dat schijnt ook standaard te zijn in Bali. Zo erg als in Darwin kan het niet zijn, lijkt me.

Het is al met al een zeer rustige tocht waarbij we veel met de gennaker varen en toch snelheid maken bij weinig wind. De laatste mijlen verwachten we helemaal weinig wind dus zullen we veel motoren om toch maandag aan te komen. We hebben het qua dieselverbuik niet slecht gedaan en gezeild zodra we konden. Dit is dus het rustigste tochtje tot nu toe, maar ook met de meeste motor uren.
Je zou je tijd uit kunnen dobberen, maar na het gewacht in Darwin willen we toch liever de vaart erin houden.

Bali here we come!

Advertenties

7 gedachtes over “Bijna bij Bali

 1. blij weer eens te lezen en dat je geen storm hebben gekregen.
  Jan was een mooie sinter klaas en met Pa gaar het weer een beetje.
  Maandag ga ik bij hem kijken liefs tante jeanne

  Like

 2. Het was fijn in je verslag te lezen dat je, wel erg warm, maar verder rustig weer hebben.
  Met pa Eerke gaat het goed, het is een KEI!! Mooie tijd op Bali gewenst. Groetjes uit Vlissingen.

  Like

 3. Goed gedaan in die windstiltes. Zelf deden wij er 28 dagen over om de 1400 mijl van Thursday Island naar Bali te overbruggen. We hadden weinig diesel, maar wel genoeg te eten ( te weinig geld voor beide).
  Ga in Bali naar Serangan iets ten noorden van Benoa. De marina in Benoa is niet leuk.
  Maarten

  Like

   1. Hoi Jan, goed te horen. Nu je daar toch bent, kijk even naar de blauwe trimaran DARA MANISKU. Die is van een overleden vriend van mij en zijn weduwe doet via de makelaar aldaar haar best de boot te verkopen.. Wel een leuk project voor een zeiler die in Bali wil starten. Maarten

    Like

 4. Geweldig dat jullie al zo ver zijn gekomen! Maar ik vraag me af, wat doen jullie met de Kerstdagen zonder dennenboom? Dat is toch een gemis? Al die mooie lichtjes en de knusse etentjes, ja dat is er voor jullie even niet bij hoor! Volgend jaar dan maar he, en voor nu toch fijne dagen samen hoor.
  Veel liefs van tante Annie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s