op de Coral sea bijna bij Great Barrier Reef van Australie

Het eiland Tanna van Vanuatu was betoverend, maar we hebben het na 5 dagen al weer verlaten en zijn na 1400 mijl en 8 dagen op zee bijna in Australie.

We varen over de Coral Sea en naderen het Great Barrier Reef. We komen vrijdag aan in Cairns. Jan heeft hier zijn PADI (duikbrevet) gehaald. Terwijl ik thuis zat te wachten tot hij weer terug zou komen! Dat was wel zo’n 30 jaar geleden. Tjonge dat klinkt echt oud. Of laten we maar zeggen dat we erg jong waren toen…

In elk geval zijn we blij aan te komen, want de tocht was een uitdaging. Ik werd op dag 2 ziek (keelvirus) en Jan heeft zeker 4 dagen alles alleen kunnen doen. My hero. Ik was niets waard en lag voornamelijk plat. Luna en Nika hebben veel films gekeken, gelukkig maar dat we er zo veel hebben.
Tinkerbel brengt ons veilig naar de volgende bestemming. Wel fijn dat we zo’n solide boot hebben, want tjonge wat zijn die Oceanen en Zeeen inmens. Ik wenste dat ik nooit meer zou hoeven varen toen ik nog een keer boven de puts hing. Nu zie ik het gelukkig weer positief in en denk ik wel nog wat verder te kunnen varen. Mijn trots en wens om nog meer mooie plekken te zien zijn dan sterker dan alle ongemakken op zee. Maar wie weet komen er wel potentiele kopers langs in Cairns. We zijn nog steeds in contact met onze broker in Australie.
Maar eerst maar eens aankomen en bijkomen. We blijven een paar dagen in Cairns voordat we binnen het rif omhoog varen en via de Torres Strait naar Darwin varen.

We zijn inmiddels al via de marifoon opgeroepen door de Border Control een vliegtuig dat gisteravond over kwam vliegen. Dat was wel machtig. Ze vroegen wie we waren en wilden weten of we de inklaringsprocedures kenden (niet aan land tot dat we de autoriteiten aan boord hebben gehad). Ze vroegen ook of we dieren of planten aan boord hadden. Verder zeide ze ‘welkom in Australie’ en waren ze allervriendelijkst.

Zo ver dus weer alles goed en hebben we nog maar iets meer dan een dag en 2 nachten te varen en dan zijn we er.
Hieronder nog een korte update over Tanna, maar de foto’s zullen meer zeggen. Die volgen nog.

Na 2 dagen zeilen van af Fiji bereikten we Tanna en ankerden we in de baai van Port Resulution.
Tanna was prachtig en we hebben de actieve vulkaan Yassur gezien. Een enorme ervaring.
De mensen en de natuur zijn ongerept. Nog wel, maar het zal de komende jaren wel snel veranderen.
Nu leven de mensen nog heel simpel, maar wat een positieve vriendelijke mensen. Ze leven samen in de dorpsgemeeschappen van Port Resolution (500 inwoners), waar ze in een voudige huisjes van palmboombladeren en ander gevlochten bladeren (ik denk plantanen) wonen. De varkentjes en kippen lopen los rond. Ze hebben een gemeenschaps huis en doen veel samen. Ze hebben een paar waterpompen en verbouwen hun eigen groenten en fruit in “tuinen” buiten het dorp. Met ruilen, maar soms ook zo maar, kregen we daar veel van. Zo bijzonder dat mensen eten weg geven terwijl ze zelf niet veel hebben. Het geeft je weer te denken…
We konden goed communiceren. Iedereen spreekt hier Engels of Frans. Ze vertelden dat het zwaar was na de cycloon in maart dit jaar. De verwoestingen waren nog goed zichtbaar. Verwoeste huisjes en omgewaaide bomen. Je zag hier en daar nog een unicef tent staan. Het was dus zien te overleven terwijl al je voedsel verdwenen is. Gelukkig was er wel hulp, ook vanaf de andere eilanden en New Caledonie. Maar dat zal pas na een paar dagen op gang zijn gekomen. Brrr.

We hebben nog een keer afscheid genomen van onze zeilvrienden de Seabbatical, de Missbehaving en Por Dos. Luna en Nika hebben nog even alles op alles gezet en sleep overs met films en lekkers georganiseerd. Waar Jan en ik natuurlijk graag aan meewerkten. We denken dat we de andere boten nu echt niet meer gaan zien! Dus nu zijn papa en mama weer het allerbelangrijkst. 😉

Advertenties

7 gedachtes over “op de Coral sea bijna bij Great Barrier Reef van Australie

 1. Dear Ankie, Jan, Luna and Nika,
  So happy to hear from you and that you are approaching Australia. What an amazing adventure! We also must admit that Joe and I are happy that you all are safe ! We are such land people, we can’t imagine doing all that sailing on the open seas for days and weeks at a time. It is a foreign world for us … so we are very admiring of your energy and your courage. We will continue to watch for your next message.
  Much love to you, –Jean and Joe

  Like

 2. Hey Ankie, Luna, Nika en Jan, geweldig wat een verhalen en zo mooi dat jullie dat allemaal als gezin mogen ervaren. Padi in Cairns, mooier kan het niet en haalt wat herinneringen naar boven 🙂
  Blijf genieten, je zult de NL kou en regen niet missen. Gr Vincent

  Like

 3. Blij weer iets te horen van jullie ben je al een beetje opgeknapt Ankie! Je bent echt mijn held hoor Jan om alles goed te laten verlopen dank je wel hoor goede reis verder en groetjes van mij

  Like

 4. Oooo, wat zijn zijn jullie toch goed op weg! Ik geniet van jullie verhalen. ziek of niet ziek, jullie zijn goed bezig! Trots op jullie.

  Like

 5. Trots alle drukte van mijn verhuizing naar ter Rede in Vlissingen jullie verslagen steeds gelezen hoor! Steeds er van genoten, ik kijk al weer uit naar het volgende verhaal. Maar ik ben niet jaloers hoor,laat mij maar op de vaste wal. Heel veel lieve groetjes van tante Annie

  Like

 6. Hoi fantastische familie. Wat zeilen jullie lekker door. Ik heb er drie jaar over gedaan om iets van Australië te zien en dat was Thursday Island. (1978). Toen waren er nog echter parelduikers.
  En wat een prachtig reisverslag. Het begint weer wat te kriebelen bij mij.
  Nog een heel goede reis.
  Maarten
  ps Ga in Bali niet naar Benoa, een dure en lawaaiige marina, maar ga iets noordelijke naar Serangan. Cruising in Indonesië is prachtig trouwens. Ik ben er de laatste jaren 2x geweest, een vriend van mij woonde daar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s