verse vis, flinke wind en golven

Nadat we bijna een tonijn hadden gevangen, hij floepte van de haak voordat hij binnen was, hebben we een knoeperd van een mahi mahi gevangen. We hebben er 3 dagen van gegeten, heerlijk. De dames vonden het niet zo geweldig lekker, maar ze eten er toch wat van. Jan vond m’n tweede gerecht ook lekker. Dat was met knoflook, gember, kokosmelk en masala kruiden. De vis van te voren daarin gemarineerd en dan opgezet met pompoen in boullion en lekker gaar laten worden. Vandaag hebben we dat nog als lunch gegeten.

Ondanks de vis zaten we er vrijdag toch even doorheen. Flinke wind en flinke golven maakten het zo onrustig dat we niet veel deden. Er is ook veel bewolking, waardoor we heel zuinig moeten zijn met stroom. Zaterdag ging het al weer beter. Ik heb goed geslapen nadat Jan me de truuk van het je klem zetten met kussens had uitgelegd zodat je niet zo rolt in je bed. Goed slapen helpt enorm. En vandaag was weer prima. Ik heb de boot van binnen gepoetst en Nika’s nagels gelakt, dat een hele prestatie is aan boord. Jan heeft pizza gebakken. De zee lijkt iets kalmer.

Luna en Nika vermaken zich nog met heel veel lezen, lezen naar luisterboeken en de Ipad. Maar ook het knutselen en tekenen gaat weer door zodara het kan. Ze hebben met Jan inmiddels 3 bond films gezien. Onderdeel van de algemene ontwikkeling natuurlijk. Ze zijn begonnen met Skyfall, daarna Goldfinger en vervolgens a View to a Kill. Mooi om de verschillen te zien. Ze zijn inmiddels aan de Chronicles of Narnia begonnen. Dat vinden ze erg mooi. School is de afgelopen week niet gelukt vanwege de wind. We gaan morgen weer beginnen als de zee het toelaat. Ze zijn gelukkig zelf ook overtuigd dat we niet te ver achter moeten raken. We doen alleen rekenen nu, dus dat maakt het lekker overzichtelijk.

We ruiken inmiddels de eindstreep, ook al is het nog meer dan 1500 mijl. We schieten met die wind wel lekker op. We gaan het halen! We hebben nog voldoende, water, diesel en eten over. We hebben nog sinaasappels, 3 paprika’s, 2 komkommers, 3 tomaten, 3 wortels, 3 pompoenen, uien en wat aardappelen over. We hebben tot nu toe elke dag verse groenten en fruit gegeten. Daar ben ik wel trots op. Onze groene bananen hebben het heel lang gehouden en daar hebben we veel bananen milkshakes van gemaakt. De ananassen waren wat zacht en hebben we in het begin al op moeten eten. De appels hielden het ook lang vol buiten de koelkast. De tweede watermeloen dachten we lang goed te kunnen houden, want aan de buitenkant zie je niets! Maar toen we de watermeloen opensneden was het een drapperige substantie. Het vlees is op, maar goed ook, want de koelkast doen we ’s nachts uit vanwege het enorme stroomverbruik. Nu koelen we alleen overdag als de zon er is. Hopelijk vangen we nog een tonijn! Tja je ziet dat de eerste levensbehoeften heel belangrijk worden tijdens zo’n lange oversteek.

Nika heeft een afstreep kalender gemaakt waarop we vanaf morgen gaan aftellen. Heerlijk toch. Misschien dat we ons daarom ook al beter voelen. Als je niet positief bent dan wordt het afzien.
De dames zijn onverminderd vrolijk, alhoewel Nika nog wel vaak de herinnering aan thuis en school oproept. Toen we narekenden hoe lang we op zee zaten en hoe lang de tocht uiteindelijk zou duren (meer dan 30 dagen!!!) zei Nika “goh het lijkt of nog helemaal niet zo lang onderweg zijn!” Nou ja, dat is toch geweldig.
Luna geniet volgens ons van het kunnen nadenken en samen zijn met ons. Ze zegt nog elke dag dat ze van ons houdt en we zien haar vaak lekker nadenken. Vandaag was ze weer aan het filosoferen en vroeg vervolgens aan Jan “Kun je zeggen wat je niet weet?” Na over weten en niet weten te hebben gepraat kwam ze tot de conclusie denken + voelen is weten! Ze heeft inmiddels ook kennis van de bekende filosofen doordat ze het boek ‘Grote Gedachten, verhalen over Filosofie’ van Janny van der Molen heeft gelezen. Nika trouwens ook. Het is heel leuk geschreven en toegankelijk voor kinderen. We zijn ook even begonnen in ‘De Wereld van Sofie’, maar dat is wat pittig.

Het een na laatste weekend is bijna voorbij! Ik heb vandaag een luie moederdag gehad met verse jus en koffie bij het ontbijt :-). Alsnog een dikke kus voor onze mama’s Rose-Anne en Mieke die in gedachten met ons mee reizen. xxx

Advertenties

3 gedachtes over “verse vis, flinke wind en golven

 1. Hallo Jan Ankie en de meiden! Het was weer geweldig om alles te lezen. Voor mij een stukje ontspanning. Heel veel liefs van tante Annie en een goede reis voor dit laatste stukje!

  Like

 2. lieve allemaal, in het maandblad Zilt staat een artikel over jullie bestemming, Frans
  Polynesie, je mogen daar geen vis eten daar zijn de vissen niet goed voor de gezondheid, omdat daar veel rotsen ontstaan zijn door lavauitbarstingen en daarom de visssen gif bevatten!!!!
  Verder goede reis. je schieten al op!!!!!
  liefs van pa en ma verkleij opa en oma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s